İyiler, İyileri Hak Ederler!

İyiler, İyileri Hak Ederler!

Yurtdışında Üniversite Okumak Artık Hayal Değil!

Yurtdışında Üniversite Eğitimi
 
Türkiye’de iyi bir üniversite eğitimi yapmak isteyen, ancak sınav sistemi ve kontenjan yetersizliği nedeniyle istediği üniversitelere giremeyen binlerce öğrenci, yurtdışında üniversite eğitimi yapmak istemektedir. Pekala, yurtdışında üniversite eğitimi kolay mıdır? Maliyeti nedir? Ne zaman başvuru yapılır? Hangi ülkelerde eğitim? Ne tür bölümlerde eğitim yapılır? Ne zaman başlar? Nerede konaklanır? Tüm bu soruların cevaplarını, 25 farklı ülkeden 200’den fazla üniversite ve kolej yetkilisiyle görüşerek IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarlarında bulabilirsiniz.

Ülkemizde üniversitelerin eğitim standartları yükseltilmeye çalışılsa da pek çok öğrencinin hedefi yurt dışında üniversite okuyabilmek. Küreselleşen dünyada bilgiye erişimin kolaylaşması, iletişimin gelişmesi, üniversite sınavlarında rekabetin artması, öğrencinin istediği değil yerleştirildiği bölümde okuyabilmesi, özel üniversitelerin maaliyetlerinin yurt dışı üniversitelerle yarışır durumda olması, yurt dışında bir üniversiteden mezun olan öğrencinin daha rahat iş bulması ve kariyer basamaklarını hızla tırmanabilmesi, yurt dışında yaşama ve iş bulma gibi pek çok nedenden dolayı her yıl binlerce öğrenci yurt dışında eğitim almak için girişimlerde bulunmaktadır. 

Yurtdışı Üniversiteleri İçin Hazırlık

Üniversitelere doğrudan kabul için yeterli olmayan öğrenciler "Foundation" "Access" veya "Bridging" veya “A Level” olarak adlandırılan ve genelde bir akademik yıl süren hazırlık kursları takip etmek zorundadır. Programı başarıyla tamamlayan öğrenci  akademik danışmanlar tarafından Yurtdışı Üniversitelerine yerleştirilir. Üniversite hazırlık; İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya, Fransa, Almanya, Çin ve diğer ülke okullarında verilir.  Üniversiteye hazırlık kursları 6 ya da 9 ay devam eder. Programı başarıyla tamamlayan öğrenci başarı seviyesine, yapmak istediği eğitim alanına göre bir üniversiteye yerleştirilir. Bu program özellikle yurtdışında doğrudan üniversite eğitimi yapmak için dil ve/veya akademik seviyeleri yetersiz olan öğrencilere tavsiye edilir. Bu kurslar, özellikle bir üniversite kampüsünde ya da bağımsız bir kolejde verilir.  IEFT Fuarlarına katılan üniversite ve kolejlerin pek çoğunda üniversite hazırlık eğitimi verilmektedir. INTO Pathways, Navitas, Kaplan International Colleges, Study Group gibi üniversite hazırlık alanında uzman kurumlar IEFT fuarlarında olacaklardır.

Yurtdışında Ön Lisans Eğitimi- 2 yıllık okullar

Yurtdışında Ön Lisans Eğitimi genelde Üniversite bünyesinde verilmez. 2 yıllık “Community Colleges” veya “TAFE” yada “HND” okullarında verilir.

“Community Colleges” Amerika ve Kanada’da yaygın olan okullardır. Devlet-Eyalet sistemine bağlı olan “Community Colleges” lerde 2 yıllık Ön Lisans (Associate Degree) yapan öğrenciler, dilerlerse 2 yıllık eğitim sonrası kariyerlerine başlarlar veya bir Devlet yada Özel Üniversiteye 3. sınıftan transfer olup lisanslarını tamamlayarak üniversite mezunu olurlar. IEFT Fuarlarında Amerika, İngiltere, Kanada’dan 2 yıllık eğitim veren kurumlar katılmaktadır.

Lisans Programlarına Kabul için Gerekli Evraklar 

Türkiye’den giden öğrencilerin ilk tercih ettikleri ülkeler başta İngiltere olmak üzere, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Avrupa ülkeleridir.

Öğrenciler çeşitli şekillerde yurt dışında üniversite eğitimi görmeye başlayabilir. Kimi zaman şartlı kabul alırlar, kimi zaman direkt bölüme kabul edilirler, kimi zamanda dil eğitimi ya da foundation eğitimin ardından bölümlerine başlarlar.

Bu ülkelerde üniversite okumak için sınava girmek gerekmez fakat her ülkenin ve her üniversitenin kendi kabul şartları ve standartları bulunmaktadır. Genel olarak Lisan programı kabul için gerekli evraklar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

* Lise diploması veya  bazı ülkeler için  bir yıllık hazırlık (Foundation- IB, Access veya A-Level) kursunu tamamlamış olmak
* İngilizce dil düzeyini bir yeterlilik sınav sonucuyla kanıtlamak IELTS: 6 - 6.5  TOEFL IBT; 80
* İki adet referans
* Kendisini ve eğitim amaçlarını açıklayan bir "Essay"
* Lise Derslerinin Not Dökümü -transkript- (Not ortalaması 5 üzerinden en az 3 olmalıdır)

Yurtdışında Üniversite Okumanın faydaları

Herhangi bir sınava girilmeden seçilen bölümün yeterlilikleri sağlanıyorsa, eğitim alma imkanı sağlanır 
Akademik araştırma yapabilecek seviyede yabancı dil öğrenilir.
Avrupa’da bir üniversite tercih edilmesi durumunda 3 yılda üniversiteden mezun olur.
Farklı kültürlerden kişilerle uzun yıllar geçirildiğinden dolayı dünya bakışı, vizyonu ve perspektifi gelişir. 
Çok uluslu, küresel şirketlerin etik değerlerine ve çalışma standartlarını okurken öğrenme ve gözlemleme şansı yakalar.